Nu există produse în coș.
Bumbacul organic – beneficiile fibrei naturale pentru fabricarea hainelor bebelușilor
Atunci când vine vorba despre hainele pe care bebelușii ar trebui să le poarte, părinții trebuie să fie foarte atenți pentru a alege materiale cât mai calitative, care să nu afecteze pielea micuților. Aici intervin hainele fabricate din țesături naturale, bumbacul ecologic fiind una dintre ele.
Cuprins
- Ce este bumbacul organic?
- Bumbacul organic vs bumbacul convențional
- Bumbacul organic – beneficiile pentru bebeluși
- Bumbacul organic la bebeluși – cele mai potrivite haine
<h2> 1. Ce este bumbacul organic? </h2>
Pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă bumbacul organic și cum să te asiguri că cel mic beneficiază de o astfel de fibră în hăinuțele sale, trebuie să cunoști puțin mai multe despre acest material. Deși el este destul de popular, se împarte în mai multe categorii. Astfel, sunt câteva tipuri pe care este indicat să le iei în considerare, mai ales atunci când este vorba de viitoarele haine ale bebelușului tău.
Ce este bumbacul?
Cu siguranță ai auzit de bumbac până acum și de existența lui în hainele pe care le porți sau le-ai purtat. Este foarte posibil ca și în acest moment să porți un tricou sau o bluză din bumbac. Tocmai această popularitate îl face să fie una dintre cele mai folosite fibre naturale în confecționarea pieselor vestimentare, dar nu numai. Foarte multe persoane au lăudat de-a lungul timpului calitățile lui și au ales să achiziționeze articole vestimentare fabricate din acest material. Totuși, nu mulți oameni cunosc faptul că există o diferență destul de mare între bumbacul clasic, adică cel convențional și bumbacul organic.
Ce este bumbacul convențional?
Atunci când vine vorba de bumbacul clasic, trebuie să știi că el este o plantă extrem de cultivată în întreaga lume. Fibrele sunt obținute din semințele plantei printr-un proces de egrenare (separare) și acestea au o culoare alb-gălbuie și un luciu mat. Tocmai datorită fapului că este produs în masă, majoritatea producătorilor folosesc o varietate de chimicale pentru a face planta să crească cât mai repede, ceea ce duce la dezvoltarea sa forțată și nenaturală. Astfel de substanțe au un impact negativ nu numai asupra pielii și sănătății oamenilor, dar și asupra solului, apelor și aerului.
Producția de bumbac necesită cantități mari de insecticide. Ele distrug mediul înconjurător și afectează fauna și flora. În plus, dăunătorii plantelor capătă din ce în ce mai mult rezistență la substanțele chimice folosite, iar din această cauză, producătorii dezvoltă și mai multe formule, cu pesticide mult mai puternice.
De aceea, din ce în ce mai multe persoane se îndepărtează de alegerea bumbacului convențional pentru propriile haine și pentru cele ale copiilor. Același lucru se aplică și pentru piesele vestimentare ale bebelușilor, mai ales din cauza faptului că ei sunt mult mai sensibili și mai predispuși la riscuri. Astfel, materialele organice și, în special, bumbacul organic, au devenit prima alegere în topul oamenilor de pretutindeni.
Trebuie înțeles faptul că mișcarea de a cultiva bumbac organic este la fel de puternică și importantă ca cea a alimentelor organice. Dacă până acum ceva timp oamenii nu înțelegeau ideea de materiale prietenoase cu mediul și cu sănătatea umană, acum ele sunt o necesitate în viața tuturor.
Ce înseamnă bumbac organic?
Bumbacul organic se poate defini ca o plantă cultivată în mod natural, fără a se interveni chimic asupra ei sau a semințelor. Astfel, este exclusă utilizarea unor substanțe chimice agricole sintetice, fertilizatori, erbicide, îngrășăminte, pesticide, insecticide sau tehnologia transgenică (organisme modificate genetic).
Numit și bumbac bio, el a fost pentru prima oară plantat în anii ‘80. Acest lucru s-a realizat pentru că este nevoie de o agricultură cât mai durabilă și ecologică. Este dovedit faptul că bumbacul organic îmbunătățește și ajută biodiversitatea, biodinamica și ciclurile biologice, ceea ce înseamnă că este benefic atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea oamenilor.
Bumbacul organic este cu siguranță o soluție mai bună pe termen lung. Datorită faptului că nu se mai folosesc pesticide, substanțe chimice dăunătoare sau semințe modificate genetic, vom avea terenuri agricole mult mai fertile și o agricultură ecologică și sustenabilă. De asemenea, o astfel de cultură înseamnă: comunități mai sănătoase, apă și hrană curată, pământ mai sănătos, animale cu o durată de viață mai mare și multe altele. În ceea ce privește oamenii, hainele din bumbac organic sunt mult mai sigure, pentru că nu conțin toate acele substanțe chimice nocive.
<h2> 2. Bumbacul organic vs bumbacul convențional </h2>
Diferența dintre bumbacul clasic și bumbacul organic nu constă doar în procesele chimice folosite pentru cultivarea plantelor, ci și în celelalte etape, de la pregătirea semințelor și până la vopsirea fibrelor obținute. De asemenea, impactul asupra mediului este unul foarte mare, ceea ce înseamnă că intervine poluarea.
Bumbacul organic
- Semințele sunt naturale, netratate și nemodificate genetic;
- Solul pe care sunt cultivate semințele este unul sănătos, datorită rotației culturilor;
- Solul are o umezeală organică și un echilibru natural unde se regăsesc insecte benefice care combat buruienile;
- Defolierea este un proces natural, pornit de la temperaturi de îngheț sau prin gestionarea corectă a apei;
- Fibrele sunt stabilizate datorită amidonului de porumb dublu și netoxic;
- Se folosește peroxid sigur pentru albire;
- Se finisează folosindu-se un balsam moale în apă caldă cu sodă, pentru un pH optim;
- Vopsirea se face împreună cu coloranți naturali reactivi la fibre sau cu impact redus și cu un conținut scăzut de metal și sulf;
- Tipărirea se face cu pigmenți pe bază de apă cu impact redus și fără metale grele.
Bumbacul convențional
- Peste 70% dintre semințele folosite sunt, de cele mai multe ori, tratate cu insecticide și fungicide. De asemenea, modificarea genetică poate apărea;
- Solul este pregătit cu îngrășăminte sintetice și se folosesc irigații intensive pentru o creștere rapidă;
- Buruienile sunt combătute cu ajutorul pesticidelor și insecticidelor pulverizate în aer. O bună parte din acestea sunt agenți care pot cauza cancer;
- În ceea ce privește recoltarea, defolierea nu este naturală, ci indusă cu substanțe chimice toxice;
- Producția este stabilizată prin folosirea unor ceruri toxice;
- Este utilizată albirea cu clor;
- Finisarea se face cu apă fierbinte, substanțe chimice sau agenți tensioactivi sintetici;
- Vopsirea este un proces care poate include sulf sau diverse metale grele;
- Nu în ultimul rând, tipărirea include pigmenți pe bază de petrol și pot conține metale grele.
<h2> 3. Bumbacul organic – beneficiile pentru bebeluși </h2>
Bumbacul este folosit de mii de ani pentru a realiza haine, însă cel organic a devenit din ce în ce mai popular în ultimul timp. Acest lucru se datorează beneficiilor pe care le oferă atât mediului înconjurător, cât și sănătății umane. Astăzi, bumbacul este prezent în peste 40% din totalul pieselor vestimentare prezente la nivel global. Nu degeaba a devenit atât de popular. Proprietățile sale sunt extrem de eficiente, iar acest lucru îl face perfect pentru a fi purtat de către bebeluși și copii, dar nu numai.
Bumbacul organic este o alegere excelentă pentru cei mici, datorită faptului că lasă pielea să respire. Chiar dacă este un material moale, are o rezistență foarte bună. Mai mult decât atât, este hipoalergenic, adică va oferi și mai multă protecție pielii bebelușilor care este atât de sensibilă.
Principalele beneficii ale bumbacului organic pentru bebeluși:
- datorită faptului că are proprietăți 100% naturale nu este alergen;
- nu irită pielea sensibilă a copiilor;
- sunt moi la atingere;
- au o rezistență crescută;
- lasă pielea să respire;
- nu lasă transpirația să stea pe pielea copilului;
- poate fi sterilizat pentru nou-născuți;
- nu eliberează particule mici care pot duce la declanșarea unui atac de astm;
- este biodegradabil.
Trebuie să înțelegi că toate aceste beneficii sunt valabile numai în privința unor haine din bumbac organic, adică cel netratat chimic. Este recomandat ca părinții să poată face diferența între cel 100% bio și piesele vestimentare care conțin și alte materiale sintetice sau sunt fabricate din bumbac 100%, însă în procesul de cultivare sau vopsire s-au folosit diferite substanțe nocive.
Chiar dacă oamenii caută din ce în ce mai multe produse bio, ele sunt destul de greu de găsit. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că producția este anevoioasă. Este nevoie de un timp mai mare pentru ca plantele de bumbac să crească dacă nu conțin chimicale. În plus, bumbacul bio are mai puține fibre decât cel convențional, așa că este nevoie de mai multe plante cultivate. Mai mult decât atât, procesul de prelucrare nu este niciodată 100% sigur, cu excepția cazului în care hainele sunt certificate. Principalul standard de certificare este Global Organic Textile Standard, prescurtat GOTS.
Este binecunoscut faptul că bebelușilor le rămân hainele mici extrem de repede, iar acest lucru îi pune mereu în dificultate pe părinți, pentru că trebuie să aleagă piese vestimentare nu doar calitative, ci și din ce în ce mai diverse. De aceea, o garderobă minimalistă este răspunsul la toate nevoile copiilor și adulților. Ea te va ajuta să nu acumulezi obiecte nefolositoare, ceea ce înseamnă și un buget optim. Astfel, intervin hainele din bumbac organic. Acestea sunt rezistente și pot fi folosite foarte mult timp.
<h2> 4. Bumbacul organic la bebeluși – cele mai potrivite haine <h2>
Atunci când vrei să alegi haine pentru copilul tău, trebuie să iei în considerare piese vestimentare care să ii ofere tot confortul! Acest lucru înseamnă lejeritate, materiale care lasă pielea să respire și care nu o irită. Aici intervine bumbacul organic, perfect pentru bebeluși, copii mai mari sau nou-născuți.
Totuși, foarte mulți părinți se întreabă unde pot găsi astfel de haine. Ei bine, Matimo.ro este unul dintre magazinele online care te vor ajuta să îi pregătești micuțului o garderobă perfectă!
În primele luni din viață, un bebe va avea întotdeauna nevoie de un body. Aceasta este cea mai folosită piesă vestimentară, datorită faptului că îi ajută pe părinți să ajungă mai repede la scutec, dar nu numai. El asigură libertatea de mișcare de care micuții au nevoie și au cusături exterioare care produc minimul de frecare, ceea ce le face potrivite pentru o piele sensibilă sau cu dermatită atopică. De asemenea, materialul este confortabil și foarte moale, hipoalergenic, nu conține chimicale, rezistă la spălări repetate și poate fi purtat în orice anotimp.
Tot la capitolul haine purtate foarte des intră pijamalele. Dacă body-ul trebuie să fie gentil cu pielea micuțului tău, la pijamale trebuie să ai și mai multe pretenții, pentru că ele sunt cele care îi vor asigura un somn cât mai liniștit și mai bun.
Atunci când vine vorba despre sezonul rece sau despre nou-născuți, nu poți trece peste căciuli. Datorită faptului că sunt confecționate din bumbac organic, pot fi spălate de mai multe ori fără să se degradeze. În plus, protejează pielea sensibilă a copilului și nu o lasă să transpire.
Dacă îți dorești compleuri pentru copii în care cel mic să se simtă cât mai lejer și să se joace în voie pe tot parcursul zilei, cele din fibre organice sunt perfecte pentru orice activitate. Ai la dispoziție o mulțime de seturi, atât pentru fetițe, cât și pentru băieței de la 0+ luni, până la 4-6 ani. Indiferent de vârstă, copilul tău trebuie să se bucure de cele mai bune haine! De asemenea, găsești chiar și pantaloni și colanți ideali pentru sezonul cald și cel rece. Majoritatea hainelor pot fi purtate chiar și afară, nu numai în casă, ceea ce înseamnă că reprezintă o achiziție inteligentă și prietenoasă cu bugetul tău.
Nu în ultimul rând, pentru sezonul cald ai la dispoziție salopete pentru bebeluși care le oferă libertate de mișcare celor mici. Acestea au țesături ușoare și confortabile care nu impactează negativ pielea micuțului.
Nu uita că bumbacul organic poate intra la apă, ceea ce înseamnă că hainele trebuie spălate la început la o temperatură mai scăzută. De asemenea, ai grijă să le întinzi cu palmele cât sunt ude. În ceea ce privește uscarea, ea trebuie făcută la umbră. Soarele este cunoscut pentru faptul că decolorează materialele și că face fibrele de bumbac să se strângă.
Așadar, bumbacul organic este unul dintre cele mai bune materiale pe care le poți alege pentru hainele bebelușului tău. Ia în considerare sfaturile și informațiile de mai sus și nu ezita să îi oferi micuțului tot confortul de care are nevoie!
Sursa foto: Unsplash.com